Február a tűzgömbök hónapja. Ilyenkor látszik az esti órákban a legmagasabban az az ekliptikai terület, ahonnan a Földet mintegy utolérik a direkt irányban keringő, kisbolygó eredetű - tehát szilárdabb, tömörebb szerkezettel rendelkező - részecskék. A radiáns magasságának köszönhetően nagyobb valószínűséggel láthatunk hazánkból is esti tűzgömböket. Hajnali tűzgömbök észlelésére ősszel nagyobb az esély, ilyenkor a az ekliptikának az a része jár magasan, ahonnan a retrográd irányú, üstökös eredetű - ezért átlagosan halványabb és gyorsabb - meteoroidok ütköznek "szemből" a Földnek.

2011.02.06.  04:21:10 - 04:21:16 UT  

Fényes, darabolódó tárgy az északi égen, Hódmezővásárhelyről. A test túl gyorsan mozgott ahhoz, hogy repülő eszköz legyen, meteornak pedig kicsit túl lassú volt, hiszen összesen 9 másodpercig tartott a fénylése. Jól láthatóan először 2 darabra, majd összesen 4 darabra szakad, amelyek különböző sebességgel folytatják útjukat egy végső felvillanás, majd kialvás felé. Először elfeledett űrszemétre gyanakodtunk, de azóta több szakértő véleménye szerint is egy gyönyörű darabolódó tűzgömböt látunk a képeken (részletképek: Sirko Molau).

Download video / Videó letöltés

IMO Report

(Az automatikus detektáló szoftver összesen 5 szakaszban rögzítette a jelenséget, ezért vannak a kis ugrások. az első néhány képkockára beszerkesztettem a teljes pályát)

 

  Képkockák 0,2 másodpercenként

 

 2011.02.05  00:32:54UT

Becsehelyről keleti irányban tűnt föl ez a -3.1mag fényességű  tűzgömb. Sajnos a többi kamera felhőtakarás miatt nem észlelte.

2011.02.26. 17:38:40 UT    

A fényes tűzgömb tűnt fel az esti égen. Több vizuális észlelő is látta a jelenséget, melyet öt kamera is rögzített:

 Bajáról:                                                                                                                 Hódmezővásárhelyről:

  

 Becsehelyről:                                                                                                     Ludányhalásziból:

  

 Soroksárról:

 A becsehelyi és hódmezővásárhelyi kamera képeiből kiszámolt légkörbeli pályából is látszik, hogy ez egy hamisítatlan bács-kiskun megyei illetőségű tűzgömb. 83 km magasan izzott fel és 35,5 km magasan hunyt ki. Meredek, majdnem pontosan 45 fokban lefelé tartó útja során kb. 67 km-t tett meg 2,8másodperc alatt, melyből átlagosan kb. 24 km/sec sebesség adódik. A magassága és fényessége alapján elképzelhető, hogy egyes darabok földet értek.

  Nyugati nézet   Keleti nézet