Közeledik a nyár, megérkeztek a zivatarok. Gyors kamerával magaslégköri kisüléseket, vörös lidérceket is láthatunk. Szerencsés esetben a meteorkamera is rögzíti a rendkívül rövid jelenséget, ha épp egy meteor vagy villámoktól megvilágított felhőzet beindítja a mentési funkciót. Az on-line feltöltött képeket figyelve berkó Ernő bukkant az alábbi szép képekre.:

HULUD május 26.-án, a kép bal alsó sarkában. Egy csehország feletti zivatar fölött jelent meg.

 

 

Egy nappal később folytatódot a zivataros időjárás. Kis időkülönbséggel Becsehelyről látszott az alábbi két lidérccsoport:

 

 Persze meteorokból sem volt hiány. Íme Bajáról egy gyönyörű -3.7 magnis tűzgömb május 11-én 23:04:07 UT-kor. Ezt a tűzgömböt az állóképes CCD kamera is rögzítette, jól megfigyelhető a hasonló fénymenet és az eltérő stílus: a CCD-s, hosszú expozíciós képen több a csillag de halványabb a meteor - egyben kisebb a meteorokra vonatkozó határmagnitúdó is. Emellett ez csak összegkép, nincs időbeli sorozat a meteorjelenségről. A CCD kamerék nagyobb felbontása miatt viszont jobb lehet a kimérés pontossága. Ez a hibrid észlelési mód már többször eredményes volt Bajáról. Az alsó képen mellékelem a két kamera egymáshoz viszonyított látómezőjét. A bajai teljeségboltos kamera képe élőben látható a www.bajaobs.hu címen !

 

További két fényes sporadikus meteor Becsehelyről május 5.-én este: